Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 13:25

124 χρόνια Καλαθοσφαίριση

124 χρόνια Καλαθοσφαίριση

Ο Πανελευσινιακός τιμά την επέτειο του αθλήματος

Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 1891 - 15 του μήνα με το Παλαιό Ημερολόγιο (28 με το σύγχρονο) - όταν ο Καναδός Δρ. Τζέιμς Νέισμιθ {James Naismith}, καθηγητής φυσικής αγωγής στο Εκπαιδευτήριο της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (YMCA) (σημερινό Κολέγιο Σπρίνγκφιλντ) στο Σπρίνγκφιλντ, Μασαχουσέτη, Η.Π.Α.), προσπαθούσε να κρατήσει δραστήρια την τάξη, με την οποία έκανε μάθημα, μια βροχερή μέρα. Αναζητούσε ένα δυναμικό παιχνίδι εσωτερικού χώρου για να κρατήσει τους μαθητές απασχολημένους και στα κατάλληλα επίπεδα φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια του μακρύ χειμώνα της Νέας Αγγλίας.

Αφού απέρριψε άλλες ιδέες είτε ως υπερβολικά τραχιές ή ακατάλληλες για κλειστά γυμναστήρια, έγραψε τους βασικούς κανόνες και κάρφωσε ένα καλάθι ροδάκινων σε ύψος 3,55 μέτρων. Σε αντίθεση με τα σύγχρονα δίχτυα καλαθοσφαίρισης, αυτό το καλάθι διατηρούσε τον πάτο του και οι μπάλες έπρεπε να ανακτηθούν με το χέρι μετά από κάθε «καλάθι» ή πόντο που σημειωνόταν. Αυτό, πολύ σύντομα, αποδείχθηκε αναποτελεσματικό και το κάτω μέρος του καλαθιού απομακρύνθηκε, πράγμα που επέτρεπε πλέον και το δυνατό σουτ!

Η καλαθοσφαίριση την πρώτη φορά παίχτηκε με μια μπάλα ποδοσφαίρου. Οι πρώτες μπάλες που δημιουργήθηκαν ειδικά για την καλαθοσφαίριση ήταν καφέ, και ήταν μόνο στα τέλη του 1950 που ο Τόνυ Χάινκλ, ψάχνοντας για μια μπάλα που θα είναι πιο ευδιάκριτη για τους παίκτες και τους θεατές, εισήγαγε την πορτοκαλί μπάλα που χρησιμοποιείται σήμερα.

Η ντρίμπλα δεν υπήρχε στο αρχικό παιχνίδι, εκτός από την «σκαστή πάσα» για τους συμπαίκτες. Η πάσα ήταν το κύριο μέσο μετακίνησης της μπάλας. Η ντρίμπλα τελικά εισήχθη, αλλά περιοριζόταν από το ασύμμετρο σχήμα της πρώτης μπάλας. Η ντρίμπλα έγινε σημαντικό μέρος του παιχνιδιού περίπου τη δεκαετία του 1950, καθώς βελτιώθηκε το σχήμα της μπάλας.

Ο Πανελευσινιακός, πιστός υπηρέτης του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης, αποτελεί το συνώνυμο του στην Ελευσίνα. Βασισμένος στις αρχές του ιδρυτή του αθλήματος, κρατεί δραστήρια τη νεολαία της Ελευσίνας και του Θριασίου Πεδίου στις δύσκολες, πλέον, κοινωνικές «βροχερές» μέρες.

Όσο η πορτοκαλί μπάλα κτυπά στο παρκέ, ο Πανελευσινιακός θα συνεχίζει πάντα να μεταφέρει το μήνυμα της χαράς του αθλήματος παντού!